دوره تخصصی آموزش پرورش مرغ تخمگذار به شما کمک می کند تا صفرتاصد این کار را به صورت اصولی و علمی یاد بگیرید. در این دوره، از انتخاب نژاد مناسب مرغ تا بازاریابی تخممرغ، همه چیز را به شما آموزش خواهیم داد. مدرسین مجرب و باتجربۀ ما، با ارائۀ مباحث تئوری و عملی به همراه فیلمهای آموزشی، شما را در مسیر موفقیت در این کسبوکار یاری میکنند. همچنین، در طول دوره می توانید از پشتیبانی آنلاین ما بهرهمند شوید و پرسشهای خود را از ما بپرسید. پساز اتمام دوره نیز میتوانید گواهینامه معتبر خود را دریافت کنید. همراه ما باشید تا مختصری از سرفصلهای این دوره را با هم مرور کنیم.
معرفی انواع نژادهای مرغ تخمگذار
مرغهای تخمگذار براساس میزان تولید تخم، تداوم تخمگذاری، درصد سالانه تخمگذاری و رنگ تخمها با هم متفاوت هستند. در واقع میتوان نژادهایی را که در ادامه میخوانید، بهعنوان برترین نژادهای مرغ تخمگذار شناخت که در دوره پرورش مرغ تخمگذار بومی در فضای باز بهطور کامل به آنها پرداخته شده است.
- نژاد آمریکایی رود آیلند رد؛
- نژاد دورگه؛
- ساسکس با تخمهای قهوهای، کرم و سفید؛
- پلیموت راک مناسب مرغداری صنعتی و خانگی؛
- نژاد آلمانی هامبورگ.

سایر نژادهای مرغ که میتوانید در دوره پرورش مرغ تخمگذار بدون قفس با آنها آشنا شوید شامل آنکونا، بارنولدر، بوف ارپینگتون، مارانس و مرغ مرندی هستند.
ساختمان و تأسیسات مرغداری
در این سرفصل شما با ساختمان و تأسیسات یک مرغداری اصولی که شامل بخش ساختمانهای ویژه برای مرغها و تأسیسات فنی برای تأمین نیازهای مرغداری مانند تهویه، آب، نور و غیره هستند، آشنا خواهید شد. بهعنوانمثال:
- ساختمان اصلی مرغداری: در طراحی این ساختمانها باید به گرما و سرما، رطوبت، نور، وضعیت بهداشتی و فضا توجه شود.
- تأسیسات فنی مرغداری: این تأسیسات شامل تأمین نیازهای فیزیولوژیکی و بهداشتی مرغها، از جمله تهویه، آب، نور، تغذیه و مدیریت کود، اندازه و ظرفیت مرغداری، حملونقل و موارد مهم دیگر است.
فاکتورهای مؤثر در پرورش مرغ تخمگذار
پرورش انواع مرغ تخمگذار میتواند بهعنوان یک فرایند پیچیده و چندوجهی شناخته شود. درنظرگرفتن فاکتورهای مؤثر در این فرایند، میتواند به بهبود بهرهوری و سلامت مرغها کمک کند که در این دوره به این موارد مهم هم پرداخته شده است. که برخی از مهمترین آنها را در ادامه فرا خواهید گرفت.
اصول بهداشتی
در دوره آموزش پرورش مرغ تخمگذار، اصول بهداشتی مربوط به این حوزه با جزئیات دقیق توضیح داده شدهاند. برخی اصول بهداشتی مهم شامل فهرست زیر است:
- تمیزی و ضدعفونیبودن مرغداری؛
- تهویه مناسب محیط مرغداری؛
- کنترل دما و رطوبت مرغداری؛
- مدیریت پسماندها؛
- کنترل آفات و بیماریهای مرغداری؛
- مدیریت بهداشت شخصی عوامل فعال در مرغداری؛
- کنترل واکسیناسیون مرغها.
نوردهی
در دوره آموزشی پرورش مرغ تخمگذار به بحث مهم نوردهی در پرورش مرغهای تخمگذار پرداخته شده است. در مرغداریها، نوردهی به دو شکل نور طبیعی و نور مصنوعی انجام میشود:
- نور طبیعی که از طریق پنجرهها یا سایر منابع نوری طبیعی به مرغداری وارد میشود.
- نور مصنوعی که در صورت نیاز، مرغداران به عنوان منبع نور استفاده میکنند، بهویژه در زمستان و در مناطقی که روزهای طولانیتری دارند.

تغذیه و جیرهنویسی
در دوره پرورش مرغ تخمگذار بومی در ایران به تغذیه و جیرهنویسی اصولی، توجه ویژهای شده است. تغذیه و جیرهنویسی شامل مواردی است که در فهرست زیر مشاهده میکنید:
- انتخاب و تهیه مواد خوراکی مناسب برای مرغها؛
- ارزیابی ارزش غذایی مواد خوراکی با استفاده از روشهای آزمایشگاهی؛
- تعیین نیازهای مواد مغذی برای مرغها براساس استانداردهای علمی و تجربی؛
- ترکیب و تولید جیرههای متوازن، دقیق و اقتصادی با استفاده از روشهای جیرهنویسی؛
- انتخاب و استفاده از افزودنیهای خوراکی مانند ویتامینها، مواد معدنی، آنزیمها و پروبیوتیکها.
مدیریت سالن پرورشی
مدیریت سالن پرورشی در این دوره یکی از مهمترین عوامل برای رسیدن به بهرهوری بالا و افزایش کیفیت تخممرغ است. برای مدیریت سالن پرورش مرغ تخمگذار بومی در دوره پرورش مرغ تخمگذار محلی در فضای باز به موارد زیر پرداخته میشود:
- تهیه و انتخاب نژاد مناسب مرغ تخمگذار براساس شرایط محلی و بازار؛
- تهیه و آمادهسازی سالن پرورش پولت و سالن تخمگذار با رعایت استانداردهای بهداشتی و ایمنی؛
- مدیریت وزن بدن، تغذیه، آبیاری، واکسیناسیون، رکوردگیری و پیشگیری از بیماریها در دوره پرورش پولت؛
- مدیریت نور، دما، رطوبت، تهویه، تراکم، آبخوری و دانخوری در سالن تخمگذار؛
- مدیریت تولید، جمعآوری، مرتبسازی، بستهبندی و فروش تخممرغ.
مراحل مختلف پرورش مرغ تخمگذار
در این دوره آموزشی، مراحل کامل پرورش مرغ آموزش داده میشود که در ادامه برخی از این مراحل را مشاهده میکنید.
خرید جوجه و جوجهریزی
در مرحله خرید جوجه و جوجهریزی چند مرحلۀ اصلی را در این فرایند بررسی میکنیم:
- انتخاب گونه مرغ براساس هدف و شرایط محیطی؛
- انتخاب محل جوجهریزی استاندارد؛
- خرید جوجه از مرغداریهای معتبر و باتجربه؛
- نگهداری و مراقبت از جوجهها به روش اصولی؛
- رسیدگی به نیازهای تغذیهای.
ضدعفونی و آمادهسازی سالن
در دوره آموزشی مرغ تخمگذار به مراحل زیر پرداخته میشود:
- تخلیه و تمیزکاری سالن؛
- تخلیه و شستوشوی سالن با مواد ضدعفونیکنندۀ مخصوص.

تجهیزات مورد نیاز جهت پرورش مرغ تخمگذار
در آموزش پرورش مرغ تخمگذار به روش سنتی به تجهیزات مختلفی نیاز دارید که به آنها پرداخته میشود. تجهیزات اصلی عبارتاند از:
- دانخوری و آبخوری؛
- هواکش و مهپاش؛
- جت هیتر و پد کولینگ؛
- تجهیزات جمعآوری تخم؛
- قفسهای مطبق، پلهای و یکطبقه؛
- بستر (زیرلایه نرم و گرم برای تخممرغها و جلوگیری از شکستگی آنها).
تغذیه مناسب مرغ تخمگذار
در این دورۀ آموزشی، توجه ویژهای به تغذیه مرغهای تخمگذار شده است. برخی از غذاهای سالم و مناسب برای مرغ تخمگذار عبارتاند از:
- خوراک ترکیبی؛
- کرم خاکی؛
- بلغور جو؛
- پوستۀ تخممرغ؛
- میوهها و سبزیجات.
حداقل سرمایه مورد نیاز جهت پرورش مرغ تخمگذار
حداقل سرمایه برای پرورش این مرغ، به نژاد مرغ، ظرفیت پرورش، تجهیزات، مواد اولیه، هزینههای جاری و بازار فروش بستگی دارد. این هزینه میتواند از ۳۶ میلیون تا ۳ میلیارد تومان متغیر باشد. در آموزش مرغداری تخمگذار به ریزجزئیات هزینهها پرداخته شده است.
درآمد و سود پرورش مرغ تخمگذار
بهطورکلی، سود پرورش مرغ به عوامل مختلفی مانند نژاد مرغ، تغذیه، محیط پرورش، قیمت تخممرغ در بازار و هزینههای عملیاتی بستگی دارد. برای مثال، اگر شما یک واحد ۱۰۰۰ قطعهای مرغ تخمگذار را راهاندازی کنید، میتوانید در یک سال حدود ۳۰۰ میلیون تومان درآمد داشته باشید. البته این مبلغ بدون کسر هزینهها است و نوسانات اقتصادی نیز در این درآمد و سود تأثیر خواهند داشت. در دوره پرورش مرغ تخمگذار صنعتی همۀ این جزئیات توضیح داده شدهاند.
بازاریابی و فروش در بازار
بازاریابی و فروش در این صنعت پرورشی اهمیت بسیار زیادی دارد. در دوره آموزش پرورش مرغ تخمگذار صنعتی به موضوعاتی پرداخته میشود که در ادامه به آنها اشاره شده است.
- بازاریابی و فروش به کشف نیازهای بازار و پاسخ به آنها؛
- تعیین قیمت مناسب از طریق بازاریابی و فروش؛
- تبلیغات و آگاهیبخشی درباره محصولات شما؛
- ایجاد ارتباط مستمر و مؤثر با مشتریان؛
- کشف بازارهای جدید.
ریسکها و مشکلات پرورش مرغ تخمگذار
پرورش انواع مرغ تخمگذار همراه با ریسکها و مشکلات مختلفی است که در روش پرورش مرغ تخمگذار صنعتی این مسئله بررسی شده است. برخی از این چالشها در ادامه به شما معرفی میشود.
بیماریها و نحوه درمان و پیشگیری
مرغهای تخمگذار مانند سایر طیور میتوانند به انواع بیماریهای ویروسی، باکتریایی، قارچی، انگلی و غیره مبتلا شوند. در دوره پرورش انواع مرغ تخمگذار بومی، این بیماریها و نحوۀ درمان آنها بررسی شده است. برخی از بیماریهای رایج مرغهای تخمگذار عبارتاند از:
- آنفولانزای مرغی؛
- وبای مرغ؛
- بیماریهای تنفسی.
واکسیناسیون و داروهای مصرفی
واکسیناسیون مرغ تخمگذار بومی یکی از راههای مهم پیشگیری از بیماریهای عفونی و ویروسی در میان طیور است که در دورۀ پرورش مرغ تخمگذار محلی این موضوع با جزئیات کامل آن بررسی شده است.
داروهای مصرفی مرغ تخمگذار بومی عمدتاً شامل آنتیبیوتیکها، ویتامینها و مکملهای غذایی است که همگی باید زیر نظر دامپزشک تجویز شوند. در دوره آموزش پرورش مرغ تخمگذار محلی به صورت تخصصی به این موارد پرداخته شده است.
سخن پایانی
سعی کردیم بهطور خلاصه، شما را با سرفصلها و مواردی که با تهیۀ این دورۀ آموزش پرورش مرغ تخمگذار به دست خواهید آورد آشنا کنیم. به یاد داشته باشید که علاوهبر تدریس اصول و مبانی آموزشی گفتهشده، شیوه، بیان، لحن و تکنیک تدریس در انتقال مفاهیم آموزشی نقش مهمی دارند که ما آنها را با حساسیت بالایی برای شما تدارک دیدهایم. امیدواریم با تهیۀ این دورۀ آموزشی، به جمع تولیدکنندگان موفق این پیشه وارد شوید.
دیدگاهتان را بنویسید